
Η πραγματικότητα είναι : Δεν είναι όλοι οι executives πραγματικοί ηγέτες.
Κάποιοι δεν παίρνουν αποφάσεις.
Κάποιοι δνε έχουν προσωπική κρίση.
Κάποιοι περιμένουν άλλους να τους πουν τί να κάνουν.
Και η ομάδα τους το βλέπει.
Οι εργοδότες τους το βλέπουν.
Οι ανταγωνιστές τους το εκμεταλλεύονται.
Οι ηγέτες που δεν ηγούνται – ένα εταιρικό πρόβλημα
Αν είσαι σε θέση ισχύος και:
...τότε δεν ηγείσαι. Αφήνεις άλλους να πάρουν αποφάσεις για εσένα. Δημιουργείς ένα περιβάλλον αστάθειας. Η ομάδα σου δεν σε σέβεται – σε ανέχεται. Ο executive που ξέρει τί πρέπει να κάνει, αλλά δεν το κάνει γιατί φοβάται τις συνέπειες, και ενδιαφέρεται περισσότερο για την καρέκλα του και τα χρήματα που παίρνει κάθε μήνα, στο τέλος δεν θα είναι καν executive.
Η αδυναμία σου να ηγηθείς κοστίζει σε όλους
Αν δεν μπορείς να ηγηθείς, θα ηγηθεί κάποιος άλλος
Αν συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την αναποφασιστiκότητά σου, δεν θα χάσεις μόνο τον σεβασμό της ομάδας σου. Θα χάσεις και τη θέση σου! Οι επιχειρήσεις θέλουν ηγέτες που τολμούν. Οι ομάδες σέβονται αυτούς που παίρνουν αποφάσεις – ακόμα κι αν δεν είναι τέλειες.
Είσαι ηγέτης ή απλά κάποιος που κάθεται σε μια καρέκλα ηγεσίας;
Αν βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτό το κείμενο, μήπως ήρθε η ώρα να δουλέψεις τη στρατηγική ηγεσίας σου;
Πώς να σπάσεις τον κύκλο της αναποφασιστικότητας.
Αν θέλεις να είσαι πραγματικός ηγέτης και όχι κάποιος που απλώς κατέχει έναν τίτλο, πρέπει να δουλέψεις σε τρία επίπεδα:
1. Επικοινωνία: Μίλα Ξεκάθαρα και με Αυθεντικότητα
Κλείσε το χάσμα επικοινωνίας. Μην περιμένεις από την ομάδα σου να μαντεύει τι σκέφτεσαι. Μίλα με σαφήνεια, ακόμα κι όταν δεν έχεις όλες τις απαντήσεις.
Ρώτα τις σωστές ερωτήσεις. Αντί να ψάχνεις για επιβεβαίωση από 2-3 «έμπιστους», αναζήτησε διαφορετικές απόψεις. Άκου, αλλά μην αφήνεις τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις για εσένα.
Πάρε θέση. Οι αόριστες, ουδέτερες τοποθετήσεις δεν είναι ηγεσία. Αν έχεις άποψη, στήριξέ τη. Αν αλλάξεις γνώμη, εξήγησε γιατί.
2. Αντίληψη της Πραγματικότητας: Δες τα Πράγματα Όπως Είναι, Όχι Όπως Θέλεις να Είναι
Μην αποφεύγεις τα δύσκολα. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα στην ομάδα ή στην εταιρεία, μην το αγνοείς ελπίζοντας ότι θα λυθεί μόνο του.
Δες πέρα από τον στενό σου κύκλο. Αν βασίζεσαι σε 1-2 άτομα για πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι ζεις μέσα σε ένα “echo chamber” που σου δείχνει μόνο αυτό που θέλεις να δεις.
Μάθε να δέχεσαι feedback. Αν όλοι συμφωνούν πάντα μαζί σου, κάτι δεν πάει καλά. Οι δυνατοί ηγέτες επιζητούν ειλικρινές feedback – ακόμα και αν είναι άβολο.
3. Δράση: Πάρε Αποφάσεις και Ανάλαβε την Ευθύνη τους
Αποφάσισε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Οι καλύτεροι ηγέτες συλλέγουν τα δεδομένα που χρειάζονται και αποφασίζουν έγκαιρα. Δεν χρονοτριβούν από φόβο μην κάνουν λάθος.
Δέξου ότι θα κάνεις λάθη. Το να προσπαθείς να πάρεις την “τέλεια” απόφαση είναι μια μορφή αναβλητικότητας. Η ηγεσία σημαίνει ότι θα κάνεις λάθη, αλλά θα μάθεις από αυτά.
Δείξε ενσυναίσθηση, αλλά μην εγκλωβίζεσαι σε αυτήν. Ένας ηγέτης νοιάζεται για την ομάδα του, αλλά όταν έρθει η στιγμή της απόφασης, βάζει το καλό της επιχείρησης πάνω από τη βολή του.
Η ηγεσία είναι πράξη όχι θέση.
Αν βρίσκεσαι σε ηγετική θέση αλλά:
❌ Δεν μιλάς ξεκάθαρα…
❌ Φοβάσαι να ακούσεις την αλήθεια…
❌ Αναβάλεις δύσκολες αποφάσεις…
…τότε, δεν είσαι ηγέτης. Και κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση σου.