Τα τελευταία πολλά χρόνια, η αντιμετώπιση του burnout έχει γίνει πρωταρχικής σημασίας για την ευημερία και την αποδοτικότητα στον εργασιακό τομέα. Το burnout δεν είναι ακριβώς ότι νιώθουμε κούραση σε υπερθετικό βαθμό, αλλά μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τη φυσική, τη ψυχική και τη συναισθηματική μας ευεξία.
Η αντιμετώπιση του burnout απαιτεί προσοχή και φροντίδα τόσο από τον εργοδότη όσο και από τον ίδιο τον εργαζόμενο. Μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια και να επαναφέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας.
Η διαχείριση του φόρτου εργασίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόληψη του burnout. Ενώ τα στελέχη των επιχειρήσεων γνωρίζουν, στη θεωρία, ότι τα καθήκοντα είναι καλό να διανέμονται ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας με δίκαιο τρόπο θέτοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικούς στόχους, εντούτοις, επειδή ενδεχομένως εμπιστεύονται συγκεκριμένα άτομα ή γνωρίζουν ότι μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποια projects, καταλήγουν στο να υπερφορτώνουν εργαζομένους, κάτι το οποίο προσθέτει ακόμα περισσότερο άγχος σε αυτούς.
Η διαφάνεια και η ανοικτή επικοινωνία, από την άλλη, αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία για ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να καθορίζονται σαφώς οι προσδοκίες και οι ρόλοι. Κάνοντας αυτό το πολύ απλό και πολύ λογικό, οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι είναι μέρος των διαδικασιών του γραφείου και ότι η γνώμη τους λαμβάνεται υπόψιν καθώς και ότι είναι σημαντικά μέλη στην ομάδα.
Επίσης, για όλους τους εργαζόμενους, η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι ουσιώδης. Είναι σημαντικό για τον εργαζόμενο να επιδιώκει αυτήν την ισορροπία και να αφιερώνει χρόνο σε πράγματα σημαντικά για αυτόν που του φέρνουν χαρά και ικανοποίηση.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ευελιξία στον τρόπο εργασίας είναι κάτι που οι άνθρωποι πλέον το συνεκτιμούν στις συνθήκες της εργασίας τους. Έτσι, στρέφονται προς λύσεις οι οποίες τους επιτρέπουν να εργάζονται με τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα, ενισχύοντας την ψυχική τους ηρεμία.
Μέσω αυτών των πρακτικών και με την υποστήριξη του εργοδότη και των συναδέλφων μας, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από το burnout και να ανακτήσουμε την ισορροπία και τη χαρά στη ζωή και τη δουλειά μας.
Και εδώ θα συμπληρώσω, ότι είναι τόσο σημαντικό να δουλεύουμε με τον εαυτό μας.
Η αυτοβελτίωση αναφέρεται στη συνειδητή προσπάθεια ενός ατόμου για τη βελτίωση του εαυτού του, ενώ η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας, τις δυνάμεις μας, τις αδυναμίες μας και τις ανάγκες μας.
Η αυτοβελτίωση μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του burnout καθώς ενισχύει τις δεξιότητες διαχείρισης του στρες και της εργασιακής πίεσης. Μέσω της αυτοβελτίωσης, κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια του burnout πιο εύκολα και να αναπτύξει τεχνικές αντιμετώπισης όπως η οργάνωση του χρόνου του, η θέτιση ορίων στην εργασία του και η ανάπτυξη μιας ισορροπημένης ζωής, εργασίας-προσωπικής ζωής.
Η αυτογνωσία επίσης είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του burnout, καθώς βοηθάει τα άτομα να αναγνωρίσουν τα όριά τους και να κατανοήσουν ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Μέσω της αυτογνωσίας, κάποιος μπορεί να προσαρμόσει το περιβάλλον εργασίας του και τις συνήθειές του έτσι ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του από τον κίνδυνο του burnout.
Συνολικά, η αυτοβελτίωση και η αυτογνωσία μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο υγιή στάση ζωής και εργασίας, βοηθώντας τα άτομα να αντιμετωπίσουν το burnout και να ανακτήσουν την ισορροπία και τη χαρά στη ζωή τους.
Εννοείται πως υπάρχουν ακόμα πράγματα και διαδικασίες όπου κάποιος μπορεί να διαχειρστεί ή ακόμα και να αποφύγει το burnout. Κάποιες από αυτές είναι τα συνεχόμενα check-ins από τους προισταμένους στα μέλη της ομάδας τους και να τους παρέχουν υποστήριξη καθώς είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι έχουν ανοικτή επικοινωνία με τους ανωτέρους τους.